Od pewnego czasu głośno jest o zielonej kawie. Czym różni się od czarnej? Jakie ma właściwości? Dlaczego tak chętnie sięgają po nią konsumenci?
Kawa, o której jest mowa powstaje z ziaren, których obróbka kończy się przed procesem palenia. Dzięki temu posiada więcej substancji odżywczych. Od kawy czarnej różni się przede wszystkim smakiem. Ponadto jest mniej aromatyczna i ma silne działania prozdrowotne. Mimo wszystko jednak posiada taką samą ilość kofeiny, dzięki czemu jej działanie pobudzające jest takie same jak u kawy czarnej.
Ponadto zielona kawa bogata jest w wiele składników aktywnych, które mają dobroczynne działanie dla organizmu. Kluczowym jest kwas chlorogenowy, odpowiedzialny za obniżenie wchłania cukru i właściwy metabolizm. Najchętniej sięgają po nią osoby odchudzające się. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż regularnie jej spożywanie pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej.
Do innych właściwości zielonej kawy zaliczamy:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwzapalne,
- przeciwmiażdżycowe,
- i wiele innych.
Co więcej podobnie jak zielona herbata jest również antyoksydantem. Wpływa to korzystnie na pracę umysłu, pamięć i koncentrację.