Musli – właściwości płatków

Dodane 18 listopada 2016

Facebooktwitterlinkedin

Płatki jako podstawowy składnik musli mogą być owsiane, jaglane, kukurydziane, żytnie i orkiszowe. Płatki owsiane, które powstają z owsa, zawierają tłuszcze, węglowodany, białka i przede wszystkim błonnik. W płatkach owsianych znajdziemy witaminy z grupy B oraz większość aminokwasów. Dzięki płatkom jaglanym możemy poprawić wygląd naszych włosów i paznokci, ponadto są one bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę E. W płatkach kukurydzianych jest mnóstwo potasu, żelaza, selenu, magnezu i oczywiście błonnika. Stosują je ludzie z różnymi schorzeniami żołądka. Płatki żytnie zawierają:

  • fluor,
  • witaminy z grupy B i witaminę E
  • oraz wiele innych

Są odpowiedzialne za przemianę materii. Płatki orkiszowe bogate są w witaminy, A, E oraz D i w cynk, błonnik, miedź.

Orzechy, ziarna

Orzechy do musli – najczęściej wybierane są orzechy laskowe czy pokrojone orzechy włoskie. Nie można również zapomnieć o orzechach nerkowca, który posiada wiele różnych witamin, tłuszczy, i składników odżywczych. Orzechy nerkowca są doskonałym dodatkiem do diety osoby nerwowej. Orzech ten ma wiele właściwości, jest najbardziej odpowiedni, jeżeli chcemy dodać go do swojego musli. Natomiast orzech włoski poprawia pamięć i sprawia, że nasza cera i jej przydatki są gładkie i lśniące. Ziarna, które dodajemy do musli to najczęściej ziarna słonecznika czy pestki dyni. Ziarna siemienia lnianego również są bardzo zdrowe i z całą pewnością korzystnie wpływają na nasz organizm.

wybierz-swoje-musli

Owoce

Owoce, jakie dodajemy do musli dzielą się na dwie kategorie – świeże i suszone. Świeże owoce, najczęściej pokrojone w małą kosteczkę lub plasterki nie dość, że świetnie wyglądają w miseczce z musli jako dekoracja, to jeszcze stanowią źródło niezbędnych witamin. Małe owoce, które dodajemy w całości to na przykład:

  • borówki,
  • maliny,
  • truskawki
  • winogron.

Wszystkie owoce są zawierają wiele witamin i nie można ich pomijać w daniu musli. Suszone owoce natomiast, takie jak rodzynki, morele, daktyle i śliwki są stosunkowo nowym dodatkiem, jednakże bez nich musli nie smakuje tak samo. Wszelkie zdrowe składniki zawarte w suszonych owocach to dawka energii, dzięki której przetrwamy kolejny dzień.

Czy batony musli są tak samo zdrowe?

Batony musli, jeżeli robimy je sami w domu – jak najbardziej mogą służyć naszej diecie. Z dodatkiem miodu, który służy jako swoisty ‘’klej’’, dzięki któremu batony się trzymają i zachowują nadany im kształt, jak najbardziej zdrowo rozpoczniemy dzień, jeżeli przekąską na drugie śniadanie będzie właśnie taki baton. Natomiast batony , które kupujemy w sklepie, chociaż mają na etykietach informacje, że zawierają sto procent błonnika i wiele witamin, są ‘’faszerowane’’ cukrem i chemią.  Lepiej wysilić się i przygotować takie batony samemu w domu. Można eksperymentować, jeżeli chodzi o smaki, jakiekolwiek dodatki i typy płatków.

platki-musli

Płatki musli można spożywać w wielu pysznych konfiguracjach. Jedną z nich może być np. wersja z owocami goji. Kupisz ją w tym sklepie: http://e-condimenta.eu/pol_m_Produkty_Musli-168.html.

Jak zrobić własne musli?

Żeby podnieść swój poziom kulinarny i dodać do swoich zdrowych przepisów jeden nowy, niezbędny każdej osobie dbającej o linię – koniecznie trzeba nauczyć się robić batony musli.

Zdrowy, pożywny i niskokaloryczny baton zawierający wszystkie składniki wymienione powyżej, na zawsze zagości w naszych jadłospisach.

Advertise Here

Advertise Here

O Nas:

Recenzjeproduktow.pl to nowoczesny portal, który prezentuje wszystkie produkty jaki można kupić w Polskich sklepach. Kupujemy, testujemy a następnie publikujemy recenzję wraz z opiniami testującego oraz wyszczególnieniem wad oraz zalet. Zasada jest prosta - dosyć bubli oraz naciągania klientów na niepotrzebne produkty. U nas otrzymasz informacje o produkcie bez lokowania produktu i nieuczciwych praktyka marketingowych. Jesteśmy po to aby każdy mógł wydać swoje pieniądze w jak najrozsądniejszy sposób.



Dla prawników:


Najlepsze polskie drewno