Żywność - Recenzje Produktów
wybierz-swoje-musli

Tagi: , ,

Musli – właściwości płatków

Dodane 18 listopada 2016 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Płatki jako podstawowy składnik musli mogą być owsiane, jaglane, kukurydziane, żytnie i orkiszowe. Płatki owsiane, które powstają z owsa, zawierają tłuszcze, węglowodany, białka i przede wszystkim błonnik. Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Musli – właściwości płatków została wyłączona

pakowarki

Tagi: , , ,

Pakowarki próżniowe – przyszłość gastronomii?

Dodane 27 maja 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Oglądając programy kulinarne, których obecnie w telewizji jest całą masa możemy zauważyć jak popularną metodą obróbki termicznej mięs jest metoda sous vide – czyli inaczej zamknięcie mięsa w próżniowym worku a następnie powolne poddawanie go działaniom względnie niskiej temperaturze. Dzięki temu otrzymujemy bardzo kruche i soczyste mięso jakie jest zupełnie inne w smaku niż te pieczone czy smażone. A wszystko przez…pakowarki próżniowe. Czym one są? To produkty stworzone do nowoczesnej gastronomii ponieważ wykorzystują elementy kuchni molekularnej i są zaawansowane techniczne. Charakteryzują się one:

  • możliwością pieczenia w niskich temperaturach;
  • przechowywania przez długi czas produktów spożywczych;
  • zastosowania tzw „kąpieli wodnej”.

pakowarki

Dla kogo pakowarki próżniowe?

Szefowie kuchni bardzo lubią używać takie pakowarki próżniowe ponieważ zwiększają one ich możliwości kulinarne i dają bardzo dobre efekty przy zachowaniu rozsądnych przedziałów czasowych. Należy jednak pamiętać, że kąpiel wodna w worku pakowanym próżniowo odbywa się przy niskich temperaturach (raczej nie wyższych niż 60 stopni Celsjusza) co i tak znacząco wydłuża czas obróbki. Efekt jednak jest tego warty – dzięki temu produkty zachowują swoją strukturę i są soczyste. Pakowarki próżniowe to obecnie spore koszta jednak restauracje decydują się na zakup takiego sprzętu ponieważ poszerza on ofertę gastronomiczną.

Więcej jeśli chodzi o pakowarki próżniowe na stronie producenta.

Żadnych Komentarzy

zdrowapizza

Tagi: , , , ,

Czy jedzenie pizzy jest zdrowe? Sprawdzamy!

Dodane 22 maja 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Pizza jest posiłkiem, który zawsze przygotowujemy z przyjemnością. Kochają ją młodzi, kochają ją starsi, uwielbiamy te w formie mrożonej, uwielbiana jest pizza na dowóz, pizza z pieca i to wszystko w przeróżnych kompozycjach smakowych. I choć pizza jest prosta w przygotowaniu, bardzo często decydujemy się by ją zamówić. Oczywiście musimy pamiętać, że zamawiając pizzę np. z pizzerii sieciowych możemy trafić na potwora kalorycznego. Jednak czy zawsze pizza musi być niezdrowa i kaloryczna? Naturalnie, że nie!

Pizza z brokułami

Pytamy zatem: kiedy jedzenie pizzy jest zdrowie?

Wybierając się do sklepu, możemy zaobserwować przeróżne oferty producentów w zakresie włoskiego przysmaku. Do wyboru mamy produkty z przedziału cenowego 4-15zł, które oferowane są w przeróżnych formach. Znajdziemy pizzę zarówno mrożoną, chłodzoną (na dojrzewającym cieście), oraz pizzę z lodówki na cieście wstępnie wypieczonym. W zależności od tego na co się zdecydujemy, otrzymamy produkt mniej lub bardziej zdrowy. Musimy wziąć pod uwagę przede wszystkim takie rzeczy jak to, że warzywa po zamrożeniu tracą większość swoich wartości odżywczych, tak samo będzie z ciastem, w których drożdże nie są w stanie przetrwać niskich tak niskich temperatur i ciasto nie będzie miało również właściwości odżywczych. Dobrym wyborem w takim przypadku będzie pizza z chłodziarki, najlepiej jeszcze na cieście dojrzewającym. Mamy wówczas gwarancję, że ciasto jest świeże a składniki, z których skomponowany jest bukiet smakowy – popieści nasze podniebienie jednocześnie dostarczając nam witamin.

„Zrób to sam” lub zamów w sprawdzonej pizzerii!

Zdrową i pyszną pizzę każdy z nas powinien potrafić zrobić samemu w domu. Ciasto nie wymaga od nas większej znajomości gotowania więc dodanie później wartościowych składników (warzyw, mięs, owoców) to tylko dołożenie wisienki na torcie. Zamawiając natomiast pizzę z pizzerii musimy zastanowić się czy dana pizzeria cieszy się dobrą renomą i czy na pewno pizza z tego lokalu gastronomicznego będzie najlepszym wyborem. Powstaje obecnie coraz więcej pizzerii, które oferują np. ciasto razowe. Ciasto to jest wspaniałym uzupełnieniem kompozycji smakowej a jednocześnie gwarantuje nam, że pizza nie będzie tucząca.

O ile jedzenie samej pizzy jest zazwyczaj zdrowe o tyle nie możemy zapominać, co tak naprawdę może nam przy jedzeniu pizzy zaszkodzić – mowa oczywiście o sosach do pizzy. Słynny sos czosnkowy powstaje najczęściej na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu. Sam jogurt naturalny nie jest dla nas bardzo szkodliwy, natomiast majonez podnosi diametralnie kaloryczność całego posiłku. Zjadany w dużych ilościach z pewnością nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie.

Podsumowując, czy pizza jest zdrowa?

Pizza jest zdrowa, jeżeli jemy ją z rozsądkiem. Zamawiajmy pizzę z lokalnych sprawdzonych pizzerii, możemy również zrobić pizzę samodzielnie, dobierajmy składniki tak, aby dostarczały nam potrzebnych wartości a wybierając pizzę w sklepie, nie bierzmy tych mrożonych.

Żadnych Komentarzy

SplitShire-7446-800×500

Tagi: , , , ,

Posmakuj doskonałej jakości kawy z ekspresu – sprawdź jak przyrządzić doskonały, aromatyczny napój

Dodane 07 stycznia 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Codzienna kawa to rytuał dla wielu osób na całym świecie. Większość z nas przygotowuje dla siebie kawę rozpuszczalną, gdyż czynność ta jest szybka i nie wymaga większych nakładów pieniężnych. Wystarczy wsypać pożądaną ilość kawy do kubka lub filiżanki, dodać trochę mleka oraz cukru, zalać wodą i gotowe. Jednakże o wiele pyszniejszą kawę można spożyć dzięki przygotowaniu jej przez ekspres.

Ekspres do kawy jest oczywiście pewnym wydatkiem, który należy ponieść jeśli chcemy rozkoszować się doskonałym smakiem i wyczuwać fantastyczny pobudzający aromat. Można go używać w dwojaki sposób – wsypując do niego ziarna kawy gotowe do przemielenia lub używając kapsułek. Produkty te dostępne są niemal w każdym sklepie, zaś smak kawy spożywanej z kapsułek to o wiele bogatsza mieszanka niż w przypadka zwykłej kawy rozpuszczalnej. Kapsułki dolce gusto oraz kapsułki tassimo to koszt około kilkunastu złotych za opakowanie. Warto ponieść tą cenę i poznać różnicę między kawą tradycyjną a kawą z ekspresu.

Żadnych Komentarzy

oliwki

Tagi: , , ,

Oliwa z oliwek

Dodane 04 sierpnia 2014 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Jednym z najpopularniejszych olejów stosowanych, zarówno w kosmetyce jak i w kuchni jest oliwa z oliwek. Jej drogocenne właściwości zostały docenione przez wielu. Skąd się wzięłą w Polsce?

oliwki

Gaje oliwne kojarzą się niewątpliwie z regionami basenu Morza Śródziemnego. To tam oliwę stosuje się do wszystkiego, na co dzień. W Grecji występują naturalne plantacje oliwek, z których jest pozyskiwana oliwa. Jakie ma zastosowanie?

Przede wszystkim można ja stosowac:

  • na surowo,
  • w marynacie,
  • jako dodatek do potraw,
  • i na wiele różnych sposobów.

W kosmetyce stanowi idealny dodatek do kremów. Dzięki jej obecności skład jest wzbogacony i determinuje również właściwości natłuszczające i łagodzące.

Czy warto mieć ją w domu? Ciężko się bez niej obyć.

Żadnych Komentarzy

herbata

Tagi: , , ,

Czerwona herbata

Dodane 11 czerwca 2014 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Od pewnego czasu wiele osób doceniło właściwości czerwonej herbaty. W związku z tym stała się ona powszechna w niemalże każdym domu i serwowana po posiłku zamiast klasycznej, czarnej. Głównym powodem takiej zmiany jest ostatnio rozpowszechniona moda na odchudzanie.

herbata

Czerwona herbata zawiera wiele właściwości przyspieszających nasz metabolizm, powodując tym samym spalanie tłuszczów. Bardzo ważny jest rytuał parzenia, aby herbata wykazywała swoje dobroczynne działanie musi być odpowiednio przygotowana. W tym celu należy parzyć ją pod przykryciem przez około 3-7 minut.

Działanie czerwonej herbaty to między innymi:

  • Pobudzenie wydzielania soków trawiennych,
  • Stymuluje prace jelit,
  • Przyspiesza spalanie tłuszczów,
  • Reguluje masę ciała,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Pomaga chronić zęby przed próchnicą.

Wszystkie wyżej wymienione są skutkiem zawartych w niej składników odżywczych, tj.: mikro – i makroelementy, olejki eteryczne oraz białka.

Grafika: Marek M (Praca własna)

Możliwość komentowania Czerwona herbata została wyłączona

Produkty typu „light” – czy na pewno zdrowe?

Tagi: , , , ,

Produkty typu „light” – czy na pewno zdrowe?

Dodane 06 kwietnia 2014 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Wiele osób przechodząc na dietę decyduje się na zamianę produktów pełnowartościowych na tzw. „light”. O co tu chodzi? Czym różnią się od tradycyjnej żywności? Otóż odpowiedź jest prosta.

Artykuły żywnościowe „light” otrzymuje się przez obniżenie podstawowych składników odżywczych, aby dostarczały mniej wartości energetycznej. Tym samym:

  • tłuszcze podstawowe – zamieniane są na niskotłuszczowe składniki, czeko
  • cukier – zamieniany jest na słodzik,
  • mleko – staje się mlekiem odtłuszczonym,
  • stosowanie emuglatorów.

Jednak żołądka nie oszukamy. Przez to, że dostarczamy mniej wartości odżywczej, nasz organizm domaga się więcej i tym samym możemy zjeść więcej niż w przypadku normalnych produktów. I nasza dieta cud upadła. Podsumowując: nie warto!

Żadnych Komentarzy

kalamata

Tagi: , , , ,

Oliwa Kalamata

Dodane 20 grudnia 2013 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Kalamata to nazwa gatunku dużych oliwek pochodzących z półwyspu greckiego. Uważa się je za jedne z „najbardziej greckich” oliwek ponieważ większość produkcji pochodzi właśnie stąd. A jak wypada oliwa, która została z nich wytworzona? Butelka wygląda tak:

kalamata

Oliwa Gaea Kalamata została zakupiona w jednym ze sklepów znanej sieci delikatesów. Pierwsze co przykuwa uwagę to napis D.O.P na butelce który gwarantuje region pochodzenia produktu. Rzeczywiście „made in Greece” zachęca do spróbowania. Sama oliwa pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek pochodzących z Grecji o ciemnofioletowym kolorze. Charakteryzują się one lekko migdałowym smakiem oraz niewielką kwaskowatością. Po otwarciu butelki wydobywa się intensywny aromat charakterystyczny dla bardzo esencjonalnych oliw. Kolor oliwy jest bardzo intensywny, zielonozłoty co wskazuje na wysoką jakość oliwy. Teraz pora na spróbowanie…i tu zaskoczenie. Oliwa jest bardzo intensywna w smaku (można było się tego spodziewać po zapachu) ale równocześnie trochę goryczkowa. Dla lubiących aromaty goryczki w oliwie będzie ona jak znalazł natomiast fani wyrafinowanego, delikatnego smaku mogą czuć się zawiedzeni. Niemniej jednak nadaje się ona świetnie do potraw z intensywnym smakiem albo greckiej sałatki z serem feta.

Ocena: 3,5/5

Żadnych Komentarzy

Advertise Here

Advertise Here

O Nas:

Recenzjeproduktow.pl to nowoczesny portal, który prezentuje wszystkie produkty jaki można kupić w Polskich sklepach. Kupujemy, testujemy a następnie publikujemy recenzję wraz z opiniami testującego oraz wyszczególnieniem wad oraz zalet. Zasada jest prosta - dosyć bubli oraz naciągania klientów na niepotrzebne produkty. U nas otrzymasz informacje o produkcie bez lokowania produktu i nieuczciwych praktyka marketingowych. Jesteśmy po to aby każdy mógł wydać swoje pieniądze w jak najrozsądniejszy sposób.



Dla prawników:


Najlepsze polskie drewno