Zdrowie - Recenzje Produktów
lewy-bok-wozka-rehabilitacyjnego

Wypożyczalnie sprzętu medycznego – dlaczego warto?

Dodane 12 czerwca 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Zarówno drobne urazy i tymczasowe kontuzje, jak i trudniejsze do wyleczenia złamania czy przewlekłe choroby mogą być przyczyną konieczności stosowania różnego rodzaju sprzętu medycznego. Choć rynek tego typu produktów stale się powiększa i pacjenci mogą z powodzeniem nabyć na własność kule, łóżka rehabilitacyjne, stacjonarne rowery czy wózki inwalidzkie, prawdą jest że w wielu przypadkach zakup taki jest całkowicie nieopłacalny.

Wiele urazów i przypadłości wymaga czasowej rehabilitacji, po której drogi sprzęt medyczny stałby się zupełnie zbędny. Na szczęście dla osób chorujących na rynku pojawia się dziś coraz więcej wypożyczalni sprzętu medycznego, które oferują dostęp do najpotrzebniejszych akcesoriów „od ręki”. Jak działają i kiedy warto korzystać z ich pomocy?

Jak działają wypożyczalnie sprzętu medycznego?

Właściwie w każdym większym mieście polski działa dziś co najmniej jedna wypożyczalnia sprzętu medycznego, a część z nich jest prowadzona przez organizacje takie jak Polski Czerwony Krzyż i im podobne organizacje charytatywne. Choć większość z nich pobiera symboliczne opłaty za wynajem sprzętu, większość z nich jest gotowa przyjąć każdy używany element wyposażenia rehabilitacyjnego i medycznego, który w twoim domu już się nie przyda. Ludzie sami chętnie oddają nieużywane już przez nich kule czy łóżka rehabilitacyjne, często w niezwykle dobrym stanie.

Obok wspomnianych organizacji, prowadzeniem wypożyczalni sprzętu zajmują się też coraz częściej firmy prywatne skupiające się na wynajmowaniu profesjonalnych, wysokiej jakości sprzętów medycznych i rehabilitacyjnych na konkretny okres czasu. W odróżnieniu od wypożyczalni charytatywnych, tu firmy skupiają się przede wszystkim na nieustannej dbałości o bardzo dobry stan techniczny i najwyższą sprawność oferowanych sprzętów. Ceny są wyższe, ale oferta jest też znacznie szersza i łatwiej dostępna.

Jakie sprzęty medyczne można wypożyczać?

lewy-bok-wozka-rehabilitacyjnego

Każdy sprzęt medyczno-rehabilitacyjny nie przeznaczony do jednorazowego użytku może zostać z łatwością wypożyczony na wymagany okres czasu. Pracownicy wypożyczalni zawsze dbają o to, by produkty w ich ofercie były zadbane, dokładnie oczyszczone i gotowe do użytku przez kolejną osobę. Kwestia ta jest szczególnie istotna w przypadku elementów takich jak łóżka rehabilitacyjne, materace przeciwodleżynowe czy wózki toaletowe, które również pojawiają się w wielu ofertach wypożyczalni sprzętu medycznego takich jak rehabi-rehabi.pl działająca na terenie Wrocławia.

Dlaczego warto korzystać z wypożyczalni sprzętu medycznego?

Zakup profesjonalnego sprzętu medycznego wiąże się za każdym razem z dość dużymi wydatkami finansowymi. Biorąc pod uwagę koszty samego leczenia, zależnie od konkretnego urazu, dołożenie do tego kosztów związanych z zakupem kul, wózka inwalidzkiego czy łóżka rehabilitacyjnego może stać się zbyt obciążające dla rodzinnego budżetu. To właśnie tu z pomocą przychodzą wypożyczalnie sprzętu medycznego, szczególnie poręczne w sytuacjach, gdy słaba kondycja zdrowotna nie będzie w perspektywie trwała bardzo długo.

Jako przykład wystarczy wziąć nogę umieszczoną w gipsie – nawet przy poważniejszych złamaniach konieczność stosowania kul to około 2-3 miesiące. Choć same kule nie są drogie, po powrocie do zdrowia utkną w garażu czy piwnicy być może na stałe. A przecież ich wypożyczenie, nie dość że tańsze, zwalnia cię z konieczności ich zakupu i przechowywania.

Wypożyczalnie sprzętu medycznego stają się jeszcze bardziej przydatne w wypadkach ciężkich, wymagających domowej opieki medycznej i długiego okresu rekonwalescencji. Choć wielu profesjonalistów zaleca, by w przypadku chorób dłuższych niż rok postawić raczej na zakup sprzętu (nowego bądź używanego), nie wszyscy mogą pozwolić sobie na jednorazowy zakup łóżka rehabilitacyjnego czy drogiego wózka inwalidzkiego. Wynajem jest w tym wypadku jak najbardziej opłacalną i korzystną opcją, szczególnie w wypadku korzystania z usług wypożyczalni oferujących wysokiej jakości nowe sprzęty rehabilitacyjne.

Najważniejszą zaletą wypożyczalni jest niewątpliwie dostęp do wszelkich potrzebnych sprzętów medycznych „od ręki”. W drodze do odzyskania dobrego zdrowia każdy dzień jest na wagę złota, a zakup sprzętu medycznego na własność nie zawsze jest dostępny w miejscu zamieszkania. W wypożyczalni, szczególnie tej z większym asortymentem, wynajem łóżka czy wózka inwalidzkiego jest możliwy w kilka minut, dzięki czemu komfortowy i bezpieczny pobyt w domu po leczeniu szpitalnym nie jest już niemożliwy.

 

Możliwość komentowania Wypożyczalnie sprzętu medycznego – dlaczego warto? została wyłączona

18

Tagi:

Jakie Szkła Progresywne Wybrać?

Dodane 24 marca 2017 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Soczewki progresywne to najnowsze rozwiązanie okularowej korekcji wad wzroku, które daje możliwość widzieć i z bliska i z daleka oraz na odległości pośrednie. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które noszą dwie pary okularów, jedne do czytania drugie do widzenia w dali. Pierwsze sprawiają kłopot, ciągłe szukanie drugiej pary nie będzie komfortowe. Okulary dwuogniskowe posiadają segment do bliży i drugi do dali z wyraźną linią podziału. Gwałtowne przeskoki na pewno nie będą komfortowe a dodatkowo będzie wyglądać to tak, że nie będziemy mieli możliwości patrzenia pośredniego. Dlatego takie okulary nie będą wygodne, a dodatkowo nie ma takiej możliwości, by ukryć swoją wadę, a to będzie oczywiście świadczyć będzie także o naszym wieku. Natomiast rozwiązaniem dla tego problemu będą właśnie soczewki progresywne, które bardzo dobrze się sprawdzają. Jest to rozwiązanie, w którym mamy wygodne przejście pomiędzy poszczególnymi polami widzenia, tak że będzie można mówić o widzeniu dobrym zarówno w dal i w bliży.

Soczewki progresywne zapewniają wyraźne widzenie na każdą odległość, estetyka okularów, wygoda noszenia dzięki temu, że nie trzeba będzie zmieniać oprawek. Dowolność w wyborze oprawy jest także komfortowa, a widzenie będzie przejrzyste również dlatego, że będziemy mieli specjalną powłokę antyrefleksyjną.

Nowa generacja soczewek progresywnych

Soczewki mają supernowoczesną i maksymalnie zindywidualizowaną konstrukcję, która będzie gwarantować komfort widzenia. Jeśli chodzi o przygotowanie takich właśnie soczewek mamy 100 % komfortu, ponieważ bez większego problemu będzie można zagwarantować sobie odpowiednie moce soczewek, różnica między bliżą i dalą będzie dopasowana do indywidualnych uwarunkowań. Dodatkowo oczywiście również ochrona przeciwsłoneczna. Trzeba wybierać w takiej sytuacji soczewki progresywne z powłokami fotochromowymi. Jeśli chodzi o wielkość tarczy lepiej wybrać 28 mm niż 26, które są małe i mamy krótką sferę progresji dlatego to widzenie nie będzie aż tak komfortowe.

Pielęgnacja okularów progresywnych

Soczewki były wykonane z największą starannością i z materiałów wytrzymałych. Dodatkowo powinny być chronione z powłoką antyrefleksyjną. Nadal jednak będą narażone na różne uszkodzenia i dlatego będzie trzeba dbać o nie w należyty sposób.

Porady dotyczące użytkowania

Okulary zdejmujemy i zakładamy oburącz. Trzymamy okulary w ręku, za mostek nie za zauszniki. Przechowujemy okulary w wyznaczonym do tego futerale. Nie kładziemy okularów w kierunku podłoża. Uważamy na wysokie temperatury, które mogą zniszczyć nasze okulary podobnie jak różnego rodzaju charakterystyczne substancje chemiczne, które trwale uszkodzą soczewkę i oprawę.

Porady dotyczące czyszczenia

W czasie czyszczenia trzeba zadbać o soczewki ale również o oprawę. Na początek usuwa się większe zabrudzenia spłukując je letnią wodą. Następnie można myć okulary z dodatkiem środka czyszczącego. Osuszamy soczewki czystym, miękkim ręcznikiem. Upewniamy się, że do prania nie był użyty płyn zmiękczający, ponieważ może zostawić smugi na okularach.

Możliwość komentowania Jakie Szkła Progresywne Wybrać? została wyłączona

piperyna a sylwetka

Tagi: , ,

Odchudzające Działanie Piperyny

Dodane 18 lipca 2016 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Tak naprawdę to odchudzające piperyny zostało naprawdę wielokrotnie potwierdzone przez różnego rodzaju naukowców oraz przez zadowolonych użytkowników. To właśnie piperyna oraz jednocześnie preparaty z piperyną stymulują enzymy trawienne przez co nasza przemiana materii naprawdę się przyspiesza. Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Odchudzające Działanie Piperyny została wyłączona

Wózek inwalidzki

Tagi: , , ,

Wózki Inwalidzkie – Przegląd Sprzętu Medycznego

Dodane 22 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Sprzęt jeżdżący dla niepełnosprawnych i rehabilitowanych

Współcześnie osoby niepełnosprawne mogą liczyć na coraz więcej udogodnień, które oferowane są przez liczne instytucje społeczne, jednak nie da się ukryć, że ich los nadal nie jest idealny, bowiem trudno wyeliminować większość problemów stojących na drodze do pełnej swobody w wykonywaniu ruchów. Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Wózki Inwalidzkie – Przegląd Sprzętu Medycznego została wyłączona

Cherry red summer apple isolated on white

Tagi: , , ,

Dobre sposoby na odchudzanie

Dodane 16 września 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Na skuteczne odchudzanie istnieje wiele metod. Można zmuszać się do zmniejszania porcji jedzenia, spożywania w ramach diety tylko konkretnych produktów, czy przyjmowania tabletek bądź innych preparatów, które mogą wesprzeć organizm w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ale nie ulega wątpliwości, że żadna z tych metod nie przyniesie większych efektów, bez wsparcia ze strony aktywności fizycznej. Nie od dziś wiadomo, że sport to zdrowie. Dzięki uprawianiu różnych dziedzin sportu możemy nie tylko wzmocnić swój organizm pod kątem kondycji, sprawności fizycznej, ale także od strony psychiki. Wiele osób wykorzystuje sport w momencie, kiedy jest zestresowanych, wpada w depresyjne stany, zamartwia się i tym podobne. Aktywność fizyczna może pod tym względem naprawdę uczynić cuda, ponieważ pomaga odpowiednio wydatkować energię, a jednocześnie ją w sobie wywoływać.

Skuteczne odchudzanie to masa wyrzeczeń

Owa energia jest bardzo potrzebna do zachowania odpowiedniej siły i witalności życiowej. Ale także po to, aby organizm mógł należycie funkcjonować, aby przemiana materii odbywała się zgodnie z naturalnym rytmem organizmu. Żeby się skutecznie odchudzać potrzebujemy wiele energii. Uzyskujemy ją zarówno z odpowiednio skomponowanej diety i spożywania właściwych dla nas produktów, ale także dzięki aktywności fizycznej. Wraz z tym jak musimy wykonać odpowiednią pracę rąk czy nóg i potrzebujemy do tego energii, samo już wykonanie tej pracy napędza organizm do dalszego wytwarzania tejże właśnie energii. Jest to energia, która pozytywnie wpływa na nasz organizm i dlatego może wesprzeć go chociażby w procesie odchudzania.

Owoce to dobre źródło witamin kiedy się odchudzamy

Najlepsze efekty daje odchudzanie pod okiem trenera, który zna się na różnych partiach naszego ciała i na tym, które ćwiczenia są w naszym przypadku najbardziej pożądane. Warto skorzystać z usług firm, w których oferuje się tego rodzaju wsparcie. Ale pamiętajmy też, że ćwiczyć możemy na własną ręką. Wystarczy, że będziemy wykonywać te aktywności fizyczne, które najbardziej są z nami spójne i nam odpowiadają – do których nasz organizm pcha się mimowolnie. Ważna jest przy tym wytrwałość i systematyczność. Dzięki odpowiedniemu podejściu może się okazać, że bardzo szybko zrzucimy zbędne kilogramy, które przez długi czas nam ciążyły. Może się też okazać, że nie jest to tak trudny proces jak nam się na początku wydawało. Ważne więc, by podjąć decyzję w tym kierunku i starać się

Możliwość komentowania Dobre sposoby na odchudzanie została wyłączona

bik

Tagi: , , ,

Lifting biustu – recepta na dobry wygląd?

Dodane 12 lutego 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Piersi są symbolem kobiecości. Moda na kobiece kształty wymaga aby piersi miały odpowiedni rozmiar a także formę. Jednak nie każdy został odpowiednio obdarzony przez naturę – niekiedy problemy z wyglądem piersi potrafią znacznie popsuć samoocenę kobiety. Wtedy nieocenione okazują się metody inwazyjne. Lifting biustu – bo tak nazywamy zabieg mający na celu poprawę ich wyglądu przeprowadza chirurg plastyczny przy asyście anestezjologa. Operacje takie nie są niebezpieczne jednak jak w każdym innym przypadku istnieje ryzyko powikłań.bik

Lifting piersi to pojęcie ogólne w skład którego mogą wejść takie czynności jak redukcja biustu czy jego podniesienie. Wszystko zależy od tego jak wyglądają piersi pacjentki a jakie są jej wyobrażenia tyczące się biustu idealnego. Zaletom takich operacji jest ich uniwersalność – interwencje chirurgiczne stosować można w przypadku wielu niedoskonałości. „Naprawiać” można niemal wszystko: wygląd, kształt czy jędrność. Wszystko zależy od opinii chirurga, który przed operacją dokładnie wytłumaczy na czym ona będzie polegać i jakiego efektu możemy się spodziewać.

Żadnych Komentarzy

surgeon

Tagi: , ,

Skąd ta moda na chirurgię plastyczną?

Dodane 12 lutego 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Wraz z postępem medycyny zaczęto szukać sposobów, które umożliwiłyby zmianę wyglądu. Rozwój chirurgii spowodował powstanie kolejnej gałęzi tej trudnej sztuki jaką dzisiaj nazywamy chirurgią plastyczną albo estetyczną. Najogólniej mówiąc polega ona na korygowaniu powłok ciała (skóry, warstwy tłuszczu) tak aby uzyskać satysfakcjonujący efekt. Trzeba przyznać, że obecnie medycyna poszła tak daleko, że możemy niemal całkowicie zmienić swój wygląd. Wszystkie niedoskonałości, wady wrodzone czy nabyte mające odzwierciedlenie w wyglądzie mogą zostać skorygowane. To ogromna szansa dla ludzi zmagającymi się z różnymi bolączkami, które wpływają nie tylko na wygląd ale także samopoczucie.surgeon

Naturalnie chirurgia plastyczna niesie pewne zagrożenia. Pomijając wiadome dla każdej interwencji chirurgicznej ryzyko powikłań istnieje jednak coś równie groźnego: wpadnięcie w spirale operacji. Człowiek ciągle niezadowolony ze swojego wyglądu jest gotowy wydawać całe swoje oszczędności aby tylko osiągnąć wymarzony wygląd zwany inaczej idealnym. Niestety ideały są nietrwałe – szybko ulegają zmianie tak jak gusta co prowadzi do kolejnych prób poprawy wyglądu. W konsekwencji trudno jest się wyrwać z zamkniętego kręgu i powiedzieć: stop! tu jest ta granica. Ale poza tym to chirurgia plastyczna to bardzo przydatne narzędzie mogące nieraz zupełnie odmienić życie pacjenta. Oczywiście jeśli zawsze będziemy stosować umiar.

Żadnych Komentarzy

oliwki

Tagi: , , ,

Oliwa z oliwek

Dodane 04 sierpnia 2014 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Jednym z najpopularniejszych olejów stosowanych, zarówno w kosmetyce jak i w kuchni jest oliwa z oliwek. Jej drogocenne właściwości zostały docenione przez wielu. Skąd się wzięłą w Polsce?

oliwki

Gaje oliwne kojarzą się niewątpliwie z regionami basenu Morza Śródziemnego. To tam oliwę stosuje się do wszystkiego, na co dzień. W Grecji występują naturalne plantacje oliwek, z których jest pozyskiwana oliwa. Jakie ma zastosowanie?

Przede wszystkim można ja stosowac:

  • na surowo,
  • w marynacie,
  • jako dodatek do potraw,
  • i na wiele różnych sposobów.

W kosmetyce stanowi idealny dodatek do kremów. Dzięki jej obecności skład jest wzbogacony i determinuje również właściwości natłuszczające i łagodzące.

Czy warto mieć ją w domu? Ciężko się bez niej obyć.

Żadnych Komentarzy

olej

Tagi: , , ,

Olej lniany

Dodane 06 lipca 2014 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Wśród olejów na aptecznej półce lub w lepszych sklepach, znajdziemy olej lniany. Jakie ma zastosowanie? Czy warto go spożywać? Zobaczmy.

Właściwości produktu zostały już docenione w Starożytności. Zarówno Grecy, jak i Rzymianie chętnie stosowali len przy problemach brzusznych. Nawet sam Mahatma Gandhi zauważył: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”.

olej

Obecnie len tłoczony jest na zimno i w takiej formie zostaje sprzedawany. Ze względu na jego krótką trwałość zalecane jest przechowywanie go w lodówce. Co odpowiada za jego działanie? Oczywiście skład. Olej lniany zawiera między innymi wysoką zawartość kwasów Omega-3, które stanowią budulec:

  • tkanki mózgowej,
  • syntezy hormonów,
  • każdej komórki organizmu.

Do jego najważniejszych właściwości zaliczyć można przede wszystkim:

  • wspomaga wzrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej,
  • zapewnia odpowiednią zawartość kwasów Omega-3 dla kobiet w ciąży,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • wspomaga leczenie depresji,
  • i inne.

Wszystkie wyżej wymienione niewątpliwie zachęcają do zakupu tego produktu.

Żadnych Komentarzy

herbata

Tagi: , , ,

Czerwona herbata

Dodane 11 czerwca 2014 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Od pewnego czasu wiele osób doceniło właściwości czerwonej herbaty. W związku z tym stała się ona powszechna w niemalże każdym domu i serwowana po posiłku zamiast klasycznej, czarnej. Głównym powodem takiej zmiany jest ostatnio rozpowszechniona moda na odchudzanie.

herbata

Czerwona herbata zawiera wiele właściwości przyspieszających nasz metabolizm, powodując tym samym spalanie tłuszczów. Bardzo ważny jest rytuał parzenia, aby herbata wykazywała swoje dobroczynne działanie musi być odpowiednio przygotowana. W tym celu należy parzyć ją pod przykryciem przez około 3-7 minut.

Działanie czerwonej herbaty to między innymi:

  • Pobudzenie wydzielania soków trawiennych,
  • Stymuluje prace jelit,
  • Przyspiesza spalanie tłuszczów,
  • Reguluje masę ciała,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Pomaga chronić zęby przed próchnicą.

Wszystkie wyżej wymienione są skutkiem zawartych w niej składników odżywczych, tj.: mikro – i makroelementy, olejki eteryczne oraz białka.

Grafika: Marek M (Praca własna)

Możliwość komentowania Czerwona herbata została wyłączona

Advertise Here

Advertise Here

O Nas:

Recenzjeproduktow.pl to nowoczesny portal, który prezentuje wszystkie produkty jaki można kupić w Polskich sklepach. Kupujemy, testujemy a następnie publikujemy recenzję wraz z opiniami testującego oraz wyszczególnieniem wad oraz zalet. Zasada jest prosta - dosyć bubli oraz naciągania klientów na niepotrzebne produkty. U nas otrzymasz informacje o produkcie bez lokowania produktu i nieuczciwych praktyka marketingowych. Jesteśmy po to aby każdy mógł wydać swoje pieniądze w jak najrozsądniejszy sposób.



Najlepsze polskie drewno