Dla domu - Recenzje Produktów
Zalety oświetlenia LED-owego

Tagi:

Zalety oświetlenia LED-owego

Dodane 07 listopada 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Oświetlenie LED to dziś właściwie standard zarówno w zastosowaniach domowych, jak i przemysłowych, choć jeszcze do niedawna uważano go za technologię przełomową. Wykorzystanie diody LED do produkcji niezwykle energooszczędnych, wytrzymałych i przede wszystkim niezwykle żywotnych żarówek przyczyniło się do całkowitej zmiany spojrzenia świata na tematykę oświetlenia wnętrz. Nikt właściwie nie korzysta już z nietrwałych i niebezpiecznych dla środowiska żarówek tradycyjnych. Czy jednak LED-y to faktycznie opcja pełna zalet? Za co najbardziej się je docenia i na jakie kwestie należy w ich przypadku uważać?

Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Zalety oświetlenia LED-owego została wyłączona

Wnętrze pełne sztuki czyli o obrazach canvas

Tagi: , , , ,

Obrazy Do Pokoju Dziennego, Salonu I Kuchni!

Dodane 23 października 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Współczesna aranżacja wnętrz rozwinęła się w imponujący sposób w ostatnich kilkudziesięciu latach. Nie da się ukryć, że przeciętny człowiek ma spory problem z nadążeniem za nowościami pojawiającymi się w tej dziedzinie, a właściwie nie tylko tej. Przeciętne współczesne mieszkanie wygląda diametralnie inaczej niż jeszcze choćby kilkanaście lat temu. Nasze społeczeństwo jest niesamowicie dynamicznym, szybko zmieniającym się organizmem. Ludzie zmieniają swoje przyzwyczajenia oraz nawyki. Co innego smakuje nam dziś, a czym innym będziemy się „zajadać” tydzień później. To zupełnie naturalne. Warto jednak dołożyć wszelkich starań do tego, aby nadążać za pojawiającymi się nowościami we wszystkich możliwych dziedzinach, zwłaszcza w sektorze wyposażenia domu.

Niewątpliwie, dobrze jest poświęcić swoje pieniądze, czas oraz nerwy na to, aby nasze mieszkanie wyglądało jak najlepiej, ponieważ wtedy będziemy dobrze się w nim czuli, a pamiętajmy, że spędzamy w nim zdecydowaną większość swojego czasu. Istotnym elementem są nasze ściany, które właściwie natychmiast rzucają nam się w oczy. Dobrze jest spróbować je wzbogacić o obrazy, a najlepiej zdjęcia, które są w dzisiejszych czasach niewiarygodnie popularne.

Ręcznie malowane obrazy na płótnie Canvas

Zwróćmy uwagę na obrazy ręcznie malowane, które nieustannie zyskują zwolenników. Zaś obrazy Canvas to nic innego, jak specjalne płótno z nadrukowanym zdjęciem, które naciąga się na drewnianą ramę. Możemy być pewni tego, że daje to oszałamiający efekt. Zdjęcie jest niesamowicie wyraźne oraz nasycone kolorami. Końcowy efekt przerasta najczęściej oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Jest to stosunkowo niedrogie rozwiązanie, jeśli weźmie się pod uwagę otrzymywane korzyści. Obrazy malowane na płótnie mogą przedstawiać dosłownie wszystko. Możemy wybrać dokładnie to zdjęcie, które chcemy. Wiele osób decyduje się na fotografię wykonaną samodzielnie. Satysfakcja oraz przyjemność z podziwiania takiego obrazu jest podwójna.

Zupełnie naturalne jest to, że człowieka interesuje to, co myślą o nim inni. Nie powinniśmy oszukiwać się w tym zakresie. Nie da się ukryć, że nasi goście będą mieli o nas lepsze zdanie, jeśli zobaczą, że nasz pokój gościnny jest zaaranżowany w sposób przemyślany. Obrazy canvas tworzą wspaniały, ciekawy, nowoczesny design naszego pomieszczenia.

Możliwość komentowania Obrazy Do Pokoju Dziennego, Salonu I Kuchni! została wyłączona

brama garażowa

Tagi:

Bramy garażowe – rodzaje i specyfikacja

Dodane 12 października 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Wybór odpowiedniej bramy do garażu to często dość trudna decyzja, w której pod uwagę należy wziąć nie tylko koszty instalacji konkretnego rozwiązania, ale też możliwości przestrzenne garażu czy komfort użytkowania samej bramy. Niewątpliwym faworytem rynkowym są dziś wszelkiego rodzaju bramy automatyczne, których obsługa nie wymaga wysiadania z samochodu czy używania jakiejkolwiek siły. Nawet wśród bram automatycznych są jednak różne rodzaje i opcje, spośród których ciężko czasem wyłonić faworyta. Jakie bramy garażowe są dziś dostępne na rynku i czym się charakteryzują?

Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Bramy garażowe – rodzaje i specyfikacja została wyłączona

usługi kamieniarskie poznań

Tagi: , , , , , , , , ,

Blaty z granitu czy sprawdzą się w kuchni?

Dodane 20 września 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Kuchnia to serce każdego domu. To w niej przygotowuje się wspaniałe posiłki, które spożywane są przez domowników. Jest to miejsce spotkań, to w niej odbywają się najbardziej wartościowe dyskusje mieszkańców domu. To właśnie w kuchni skupia się cała pozytywna energia. Ponadto, gdy myślimy o tej części domu, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl, ciepło, piękne zapachy, a nade wszystko przyjazna atmosfera. W związku z tym musi to być miejsce wyjątkowe. Urządzone w bardzo funkcjonalny oraz przyjazny sposób, aby chwile spędzone w niej były wyjątkowe i aby z pełnym przekonaniem identyfikowała się z funkcją jaką pełni.

Wyposażenie kuchni to jedno, natomiast bardzo ważną kwestią w tym przypadku jest wybór blatu kuchennego. Dlaczego? Blaty stanowią podstawę w każdej kuchni. Bez nich bowiem nie było by tego miejsca. Każdy posiłek przygotowywany jest na blacie kuchennym. Są one zatem najbardziej eksploatowaną powierzchnią w każdym domu. Prawie każdego dnia muszą mierzyć się z działaniem wysokich temperatur, wilgocią, a także niejednokrotnie trudnymi do usunięcia plamami. W związku z tym tak ważny jest wybór idealnego wykończenia, które przez lata będzie charakteryzował się pięknym wyglądem, ponadto sprawdzi się podczas codziennego użytkowania, a także nie będzie przysparzał problemów w niezbędnej konserwacji. Jednym z popularniejszych materiałów blatów kuchennych jest granit. Jest to materiał, który charakteryzuje się niesamowitymi walorami estetycznymi. Czy blaty z granitu sprawdzą się w kuchni?

 

Granit jako materiał

Granit to bardzo powszechnie występująca, głębinowa skała magmowa, która zbudowana się w głównej mierze z kwarcu, skaleni, plagioklazu, miki, a także minerałów maficznych. Do powstania granitu dochodzi na skutek, wolnego zastygania magmy wulkanicznej zalegającej głęboko w skorupie ziemskiej. To właśnie z granitu składają się płyty kontynentalne. W przyrodzie obecny jest w różnych odcieniach oraz barwach. Charakteryzuje się wysoką odpornością, wytrzymałością, nieprzepuszczalnością, a co ważne wysoką gęstością własną. W naszym kraju granit najczęściej spotkać można w Tatrach, a także na Dolnym Śląsku.

Pozyskiwanie oraz obróbkę tego materiału rozpoczęto już w okresie starożytności, powstało z niego wiele elementów ówczesnych budowli, na przykład kolumny, parapety, podłogi, a także wielki sarkofag umieszczony wewnątrz Piramidy Cheopsa. Współcześnie czołowe miejsca w eksporcie tego materiału zajmują Chiny, Indie, Brazylia, Kanada, Hiszpania, Niemcy i inni. Jest to materiał na szeroką skalę stosowany w budownictwie, a także sztuce, zarówno świeckiej, jaki i sakralnej. Bardzo ceni się walory estetyczne granitu, które szczególne miejsce zajmuje w dziedzinie wykończeniowej. Jego twardość oraz wytrzymałość wpływają na to, że coraz częściej zastępuje marmur. Ponadto jest odporny na kwaśne deszcze, zanieczyszczenia, a także inne warunki atmosferyczne. Znajduje on zatem wiele zastosowań i jednym z nich jest wykorzystywanie granitu do produkcji bardzo wytrzymałych blatów kuchennych.

	 usługi kamieniarskie poznań

Granitowe blaty kuchenne – korzyści

Blaty granitowe charakteryzują się niezwykłymi właściwościami, z których najważniejsza i najbardziej przydatna w kuchni będzie wytrzymałość i trwałość. Na takich blatach można kroić bez wykorzystania deski, ponadto są one bardzo odporne na działanie wysokich temperatur. Blat wykonany z granitu może przetrwać przez długie lata, zachowując jednocześnie piękny wygląd. Dużym atutem granitu jest jego niesamowita odporność na działanie kwasów oraz wilgoci, które szczególnie obecne są podczas kuchennej pracy. To wyróżnia granit od równie popularnego marmuru, który wykazuje większą podatność na powstawanie plam w związku z działaniem wilgoci oraz kwasów takich jak sok z cytryny, ocet i inne. Blaty granitowe są także łatwe w naprawie. Materiał ten jest bardzo trwały i wytrzymały, jednakże pod wypływem uderzeń bardzo ciężkich przedmiotów, może dojść do uszkodzenia materiału. W takim przypadku powstały uszczerbek można w prosty sposób naprawić lub uzupełnić. Kolejną korzyścią płynącą z zastosowania granitowych blatów kuchennych jest ich wyjątkowa estetyka. Podkreślić należy fakt, że są to wykończenia, które pasują tak do wnętrz, które urządzone zostały w nowoczesnym stylu, jak i do miejsc bardziej klasycznych. Blaty kuchenne wykonane z granitu zapewniają kuchni bardzo szykowny i elegancki wygląd, sprawiają niesamowite wrażenie.

Warto zauważyć, ze blaty granitowe takie można znaleźć także w różnych kolorach, nie tylko w barwach czarnych czy też szarych. Bardzo bogaty wachlarz wzorów urozmaicony jest przez zróżnicowaną paletę kolorów.  Znaleźć można blaty w kolorach od jasnego przez piaskowe beże, zdecydowane szmaragdowe zielenie, aż do głębokiej czerni. Bardzo często pojawiają się również w wersji wielokolorowej. Bardzo oryginalne okazuje się połączenie kontrastowe czerwieni z zielenią albo różu z barwą seledynową. W przypadku wyboru koloru trzeba zachować równowagę. Wyrazisty blat kuchenny dużo lepiej zaprezentuje się w obecności bardziej stonowanych frontów, z drugiej strony subtelne wzornictwo i kolor blatu sprawdzi się w bardziej śmiałych aranżacjach wnętrza.

 

Granitowe blaty kuchenne – minusy

Minusem granitowych blatów kuchennych jest ich wysoka cena, gdyż za metr bieżący tego materiału trzeba ponieść koszt przekraczający 500-600 zł, w zależności od gatunku granitu. Ponadto jest to ciężki materiał, a co za tym idzie wymaga odpowiedniego montażu. Nie uda nam się samodzielnie przestawić mebli, które wyposażone są w granitowy blat.

Ważną kwestią jest także właściwa pielęgnacja kamienia. Blaty wykonane z granitu muszą być impregnowane, aby doprowadzić do zamknięcia otwartych porów kamienia. Podkreślić należy także fakt, że kamienie wykonane z granitu mają różną strukturę, w zależności od rodzaju. Różnią się one zatem gęstością, wytrzymałością na ściskanie, a także nasiąkliwością. W związku z tym blaty kuchenne, które zostały wykonane z jasnego granitu, charakteryzujące się większą kruchością, oraz chłonnością, należy impregnować dość często. Granity ciemne natomiast wykazują się dużo mniejszą nasiąkliwością, a ponadto są łatwiejsze w użytkowaniu. W tym przypadku nie ma konieczności częstej konserwacji materiału.

W przypadku, gdy jesteśmy w stanie ponieść wyższe koszty związane zastosowaniem wykończenia kuchennego, to granitowy blat kuchenny jest idealnym rozwiązaniem. Wielu profesjonalistów jest przekonanych, że jest to najlepszy materiał. Wszystko zależy jednak od tego, jakie mamy priorytety w urządzaniu wnętrza własnego domu.

Możliwość komentowania Blaty z granitu czy sprawdzą się w kuchni? została wyłączona

biokominek

Biokominek czy cena odpowiada jakości ?

Dodane 27 lipca 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

biokominek

 

Coraz bardziej zróżnicowany wybór biokominków jak i ciągle zmieniające się ceny mogą mocno utrudnić decyzję o zakupie najbardziej odpowiedniego modelu kominka dla danego domu. Co więc tak naprawdę wpływa na ostateczną cenę biokominków i dlaczego różnice cenowe pomiędzy poszczególnymi kominkami są tak bardzo zróżnicowane?

Design biokominka decydujący o jego cenie

Aktualnie wybór biokominków jest bardzo duży, jednak przeciętny klient nie ma tak naprawdę większego pojęcia, co tak naprawdę decyduje o ostatecznej cenie biokominka. Bezdyskusyjnie pierwsze i największe wrażenie robi na nas ogólny wygląd i prezentacja danego produktu. Nic w tym dziwnego, ponieważ okazuje się, że to właśnie design jest kluczowym kryterium decydującym o ostatecznej cenie, zwłaszcza, gdy producentem jest znana i szanowana marka. Zależy nam przede wszystkim, aby kominek dobrze się prezentował w naszym domu i cieszył nas swoją prezencją.

Kierując się indywidualnymi preferencjami w wyborze biokominka, nie zawsze potrafimy stwierdzić, czy jego wygląd jest adekwatny do ceny. Należy zwrócić uwagę na materiał materiał wykonania. Na rynku najwięcej jest dostępnych biokominków wykonanych ze stali lakierowanej w najróżniejszych kolorach. Takie biokominki są na ogół najtańsze, ponieważ obróbka stali jest dość prosta. Droższym od stali materiałem jest wysokojakościowa stal nierdzewna, kamień naturalny lub też konglomerat kamienny, szkło hartowane barwione, a także beton. Im więcej tego typu materiałów w budowie biokominka, tym wyższa jego cena.

Naturalnie na wartość biokominka wpływa również jego wielkość. Im większe parametry biokominka tym bardziej zaawansowana realizacja i o więcej użytego materiału, który przeznaczono do produkcji, a jest przecież drogi.

Wysoka jakość i szczególna staranność w wykonaniu biokominka także znacznie podnosi cenę. Przy wyborze powinniśmy zwrócić uwagę na jego solidność konstrukcji, sposób łączenia materiałów, szczelność samego paleniska jak i na inne detale decydujące o jego jakości.

Czy biokominek jest dobrą alternatywą?

Biokominek najprościej wyjaśniając jest kominkiem na paliwo. Drewno czy też brykiet, którego używamy w przypadku rozpalania przeciętnego kominka zastąpiono więc odpowiednim biopaliwem. Przyrostek „bio” to nie tylko skuteczny chwyt marketingowy, tego typu produkty nie emitują dymu, spalin, czy też popiołu. Taki kominek wydala minimalne ilości dwutlenku węgla.Ze uwagi na wykorzystanie i możliwość montażu wyróżniamy kilka typów kominków ekologicznych:

1. Biokominki wolnostojące – są to kominki ekologiczne z pełnym paleniskiem, stabilną podstawą i dużą mobilnością. Ich najważniejszą zaletą jest to, że mają dostęp do ognia.
2. Biokominki wiszące – cechują się prostym montażem i niebywałą funkcjonalnością. Jak sama nazwa podpowiada, takie kominki ekologiczne są zaprojektowane tak, aby mogły zwidac nisko nad podłogą.
3. Biokominki narożne – cechują się tym, że są wbudowane w ścianę, biokominki narożne mogą być nawet otwarte od dwóch stron. Bardzo praktyczne podczas zagospodarowywania pokojów z nietypowym ustawieniem ścian.
4. Biokominki stołowe – to kominki mobilne, małe i doskonale sprawdzające się podczas chłodniejszych wieczorów w ogrodzie.
5. Wkłady kominkowe – są zredukowane jedynie do paleniska, tak aby móc samodzielnie zaprojektować zabudowę swojego biokominka.
Dzięki różnorodnym kształtom, urozmaiconemu wzornictwu oraz najnowszym technologiom, możemy wybierać z bardzo wielu propozycji dla niemal każdego rodzaju wnętrza. Brak skomplikowanych instalacji oraz podłączeń do przewodów kominowych daje klientom ogromne pole do aranżacyjnego popisu. Biokominki znacznie podnoszą temperaturę pomieszczenia nawet o 5 stopni, ale niestety nie mogą być stosowane jako główne źródło ogrzewania w domu.

Możliwość komentowania Biokominek czy cena odpowiada jakości ? została wyłączona

kabina bezbrodzikowa

Tagi:

Jakie okucia do kabin wybrać?

Dodane 27 lipca 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Decydując się na zakup kabiny prysznicowej często staramy się dobrać wszystkie dodatki tak aby całość tworzyła wyjątkowo atrakcyjną przestrzeń, która będzie wprawiała nas w dobry nastrój i gwarantowała maksymalny relaks.

Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Jakie okucia do kabin wybrać? została wyłączona

czystość

Detergenty dla alergików

Dodane 19 marca 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Wyobraźmy sobie dom idealnie czysty. Lśniące umywalki, wypolerowane podłogi, błyszczący prysznic. Co pozwala współczesnemu człowiekowi na osiągniecie takich efektów? Drażniące detergenty. Wiele osób nie zwraca jednak uwagi na konsekwencje ich stosowania dopóki nie jest za późno. Sprzątanie w rękawicach ochronnych jest niewygodne, a przecież kontakt z płynem do szyb nie jest bezpośredni. Każdy kto tak postępuje popełnia jednak ogromny błąd, a najlepszym dowodem na to są alergicy, w których przypadku reakcja na detergenty jest właściwie natychmiastowa. Rynek wyszedł więc do nich z pomocną ręką, oferując coraz szerszy wybór detergentów dla alergików. Czym różnią się one od tradycyjnych środków sprzątających (polecamy sklep Chemia-Forma), na co warto zwrócić uwagę podczas ich zakupu i czy wszyscy powinni przerzucić się na tego typu produkty? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania w najprostszy możliwy sposób.

Krótki skład, lepsza jakość

Piękny zapach płynu do podłogi unoszący się w mieszkaniu zaraz po wejściu to prawdziwy raj dla zmysłów. Niestety, radość jest tylko chwilowa, bo gdy przychodzi do składu rzeczonego płynu, okazuje się że pełno w nim silnych detergentów, sztucznych barwników, konserwantów i kompozycji zapachowych. Ktoś mógłby stwierdzić, że przecież płyn ma myć i być skuteczny. Tak, z tym że środki te są dla niektórych osób silnie uczulające. Prawdopodobnie każdy zna uczucie ściągniętych, wysuszonych rąk po zmywaniu naczyń z obiadu. Czy płyn do naczyń pięknie pachniał i doskonale się pienił? Prawdopodobnie tak. I usuwając brud z naczyń, przy okazji usunął warstwę ochronną skóry. W końcu dla niego tłuszcz jest tłuszczem, nie ważne gdzie się znajduje. Kolejnym wrogiem alergików są środki antybakteryjne. Choć może to brzmieć jak paradoks, warto wysłuchać tego argumentu jeśli problem przesuszonej skóry zaczyna przeradzać się w coś poważniejszego. Nasi przodkowie żyli otoczeni przez bakterie. Oczywiście, istniały wtedy choroby o których dziś już nie pamiętamy, jednak ich zniknięcie to zasługa postępów w medycynie, a nie domowej pielęgnacji. To marketingowcy próbują przekonać nas, że mieszkanie musi być sterylne. A produkty antybakteryjne i odkażające działają wysuszająco. Umieszczenie na opakowaniu informacji, że produkt został wzbogacony witaminami A i E usypia czujność, jednak detergent jest w rzeczywistości wciąż niesamowicie niszczący.

Nowoczesne detergenty sprawią, że nasz dom będzie błyszczeć.

Alternatywna droga działania

Detergenty naturalne mogą wydawać się wielu kolejnym trendem marketingowym, który z faktyczną ekologią nie ma nic wspólnego. Osoby, które mimo to przerzuciły się na stosowanie naturalnych detergentów (a dużą ich część stanowią właśnie alergicy) zgodnie przyznają, że środki o mniej chemicznym składzie mogą być równie skuteczne. To, na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru detergentów dla alergików to jak najkrótszy skład i zawartość wyłącznie tych substancji, które są tam całkowicie niezbędne. Negatywne komentarze odnośnie naturalnych detergentów zwykle odnoszą się do ich nieprzyjemnego zapachu. Wystarczy jednak odrobina wysiłku, by sytuację odmienić o 180 stopni. Wystarczy odrobina naturalnego olejku eterycznego dodana do wody z detergentem, a mieszkanie znów będzie pachnieć pięknie. Warto jednak pamiętać, że nawet naturalne detergenty nie zostały zaprojektowane tak, by człowiek miał z nimi bezpośredni kontakt. Jeśli jesteś alergikiem lub osobą podatną na uczulenia skórne, koniecznie pamiętaj o stosowaniu rękawiczek i innych zabezpieczeń w celu unikania bezpośredniego kontaktu z detergentem. Bez podrażnień, bez wysypek, bez swędzenia. A co najważniejsze, nie zaszkodzimy środowisku!

Możliwość komentowania Detergenty dla alergików została wyłączona

formy silikonowe

Tagi: , ,

Silikonowe foremki – domowa produkcja świec

Dodane 26 stycznia 2018 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Wiele osób zaczynających swoją przygodę z własnoręcznymi świecami wolnostojącymi docenia je przede wszystkim za tanie i łatwe wykonanie oraz oryginalne wzornictwo. Z foremkami silikonowymi sprawa staje się jeszcze łatwiejsza! Silikonowe foremki do świeczek są przygotowane tak, by domowa produkcja świeczek nie wymagała od ciebie dużego nakładu pracy, a przy tym przynosiła ci ogromną satysfakcję.

Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Silikonowe foremki – domowa produkcja świec została wyłączona

okna plastikowe

Tagi: ,

Zalety okien plastikowych

Dodane 29 września 2017 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Obecnie, okna plastikowe są o wiele bardziej popularne od drewnianych. Są one bardziej szczelne i trwalsze. Zalety, jakimi cieszą się okna plastikowe, wpływają znacznie na decyzje każdego, kto buduje dom. Wybór odpowiednich okien, zależy od paru czynników. Przede wszystkim, istotne są ich parametry. Dodatkowo, należy zwrócić uwagę na rozmiar okien i ich kolor. Dzisiaj, dostępne są okna w różnych barwach – ewentualnie możemy zakupić farbę, którą można pomalować ramy okienne.

Jeśli chodzi o montaż okien, należy zlecić to zadanie wykwalifikowanej ekipie. Osoby z firmy posiadają odpowiednio długie doświadczenie, by zapewnić nas, że okna zapewnią nam bezpieczeństwo oraz komfort. Wykonywanie montażu okien przez firmę gwarantuje nam brak odkształceń okien pod wpływem wilgoci czy temperatury. Istnieją pewne aspekty, na które należy zwrócić szczególną uwagę podczas montażu. Okna plastikowe muszą być idealnie wpasowane w kształt ściany – znaczy to, iż okna muszą być nieco mniejsze niż same ściany, by możliwe było naniesienie pianki montażowej i wczepienie klinów. Istotne jest również to, by zapewnić jak największą szczelność. W tym celu stosuje się specjalną listwę progową, dzięki której prostsze będzie zamontowanie parapetów. Dzięki zastosowaniu takiej listwy, możliwe jest uzyskanie o wiele lepszej szczelności między oknem a dolną ścianą. Warto również pamiętać, że pianka służy do uszczelniania, nie do mocowania okna w ścianie.

okna plastikowe

Montaż okien trzeba wykonywać starannie i adekwatnie do sytuacji. Nie każda poniższa czynność jest wykorzystywana – duże znaczenie ma też życzenie klienta, typu okna, jego parametrów oraz rodzaju ościeża. Dodatkowo, na montaż wpływa wielkość ościeża i okna. Czynności, które wchodzą w skład montażu okna, należy wykonywać w odpowiedniej kolejności:

• Wyrównanie i oczyszczenie ościeża, w które zostanie zamontowana rama,
• Nakładanie klinów na górze i na dole,
• Montowanie ramy okiennej,
• Poziomowanie ściany w celu sprawdzenia, czy ma idealny kąt prosty,
• Założenie skrzydła na ramę okienną,
• Zwilżenie (spryskanie) wodą ościeża, w celu lepszego utwardzenia pianki,
• Przykręcanie listwy ( w celu prostszego montażu parapetów),
• Nakładanie pianki,
• Wyrównanie pianki, wyjęcie klinów,
• Wykończenie.

Parametry okien

Wodoszczelność – parametr ten oznacza, jak bardzo okno będzie przeciekać. Informacja ta jest rozszerzana o przykłady prędkości wiatru, kierunku deszczu i natężenia deszczu.
Odporność na wiatr – oznaczenie to informuje nas o tym, jak bardzo okno ugnie się przy danej prędkości wiatru.

Przepuszczalność powietrza – jest to ważny aspekt każdego okna. Parametr ten oznajmia nam, jak bardzo dane okna przepuszczają zimne/ciepłe powietrze. Istnieją okna, które w ogóle nie przepuszczają powietrza.

Przenikalność cieplna – w tym przypadku liczy się i szyba i rama okienna. Przenikalność cieplna jest istotna – oznaczenia informują użytkowników, jak ciepło będzie w danym pomieszczeniu po zamontowaniu okien.

Przepuszczalność światła – ten parametr informuje nas, ile światła słonecznego dociera do pomieszczenia. Warto dodać, że nie ma szyb, które przepuszczają 100% światła.
Całkowita przepuszczalność światła słonecznego – jest to informacja dla nas, ile ciepła dotrze do wnętra naszego domu. Np., oznaczenie 0,55 oznacza, że do mieszkania dociera 55% ciepła. Słońce, które świeci w okno, zapewnia nam ciepło w zimie, jednak latem może powodować nadmierną ciepłotę w domu. W tym celu właśnie stosuje się rolety i żaluzje.

Możliwość komentowania Zalety okien plastikowych została wyłączona

Magnetyczny blok na noże

Tagi: , ,

Noże kuchenne – podział i rodzaje

Dodane 01 lutego 2017 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Współczesne kuchnie są nie tylko wyposażone w tradycyjne sprzęty, takie jak garnki czy patelnie, ale także w nowoczesne urządzenie, takie jak blendery, ekspresy do kawy, czy tostery. Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Noże kuchenne – podział i rodzaje została wyłączona

Advertise Here

Advertise Here

O Nas:

Recenzjeproduktow.pl to nowoczesny portal, który prezentuje wszystkie produkty jaki można kupić w Polskich sklepach. Kupujemy, testujemy a następnie publikujemy recenzję wraz z opiniami testującego oraz wyszczególnieniem wad oraz zalet. Zasada jest prosta - dosyć bubli oraz naciągania klientów na niepotrzebne produkty. U nas otrzymasz informacje o produkcie bez lokowania produktu i nieuczciwych praktyka marketingowych. Jesteśmy po to aby każdy mógł wydać swoje pieniądze w jak najrozsądniejszy sposób.



Dla prawników:


Najlepsze polskie drewno