Pizza jest posiłkiem, który zawsze przygotowujemy z przyjemnością. Kochają ją młodzi, kochają ją starsi, uwielbiamy te w formie mrożonej, uwielbiana jest pizza na dowóz, pizza z pieca i to wszystko w przeróżnych kompozycjach smakowych. I choć pizza jest prosta w przygotowaniu, bardzo często decydujemy się by ją zamówić. Oczywiście musimy pamiętać, że zamawiając pizzę np. z pizzerii sieciowych możemy trafić na potwora kalorycznego. Jednak czy zawsze pizza musi być niezdrowa i kaloryczna? Naturalnie, że nie!
Pytamy zatem: kiedy jedzenie pizzy jest zdrowie?
Wybierając się do sklepu, możemy zaobserwować przeróżne oferty producentów w zakresie włoskiego przysmaku. Do wyboru mamy produkty z przedziału cenowego 4-15zł, które oferowane są w przeróżnych formach. Znajdziemy pizzę zarówno mrożoną, chłodzoną (na dojrzewającym cieście), oraz pizzę z lodówki na cieście wstępnie wypieczonym. W zależności od tego na co się zdecydujemy, otrzymamy produkt mniej lub bardziej zdrowy. Musimy wziąć pod uwagę przede wszystkim takie rzeczy jak to, że warzywa po zamrożeniu tracą większość swoich wartości odżywczych, tak samo będzie z ciastem, w których drożdże nie są w stanie przetrwać niskich tak niskich temperatur i ciasto nie będzie miało również właściwości odżywczych. Dobrym wyborem w takim przypadku będzie pizza z chłodziarki, najlepiej jeszcze na cieście dojrzewającym. Mamy wówczas gwarancję, że ciasto jest świeże a składniki, z których skomponowany jest bukiet smakowy – popieści nasze podniebienie jednocześnie dostarczając nam witamin.
„Zrób to sam” lub zamów w sprawdzonej pizzerii!
Zdrową i pyszną pizzę każdy z nas powinien potrafić zrobić samemu w domu. Ciasto nie wymaga od nas większej znajomości gotowania więc dodanie później wartościowych składników (warzyw, mięs, owoców) to tylko dołożenie wisienki na torcie. Zamawiając natomiast pizzę z pizzerii musimy zastanowić się czy dana pizzeria cieszy się dobrą renomą i czy na pewno pizza z tego lokalu gastronomicznego będzie najlepszym wyborem. Powstaje obecnie coraz więcej pizzerii, które oferują np. ciasto razowe. Ciasto to jest wspaniałym uzupełnieniem kompozycji smakowej a jednocześnie gwarantuje nam, że pizza nie będzie tucząca.
O ile jedzenie samej pizzy jest zazwyczaj zdrowe o tyle nie możemy zapominać, co tak naprawdę może nam przy jedzeniu pizzy zaszkodzić – mowa oczywiście o sosach do pizzy. Słynny sos czosnkowy powstaje najczęściej na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu. Sam jogurt naturalny nie jest dla nas bardzo szkodliwy, natomiast majonez podnosi diametralnie kaloryczność całego posiłku. Zjadany w dużych ilościach z pewnością nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie.
Podsumowując, czy pizza jest zdrowa?
Pizza jest zdrowa, jeżeli jemy ją z rozsądkiem. Zamawiajmy pizzę z lokalnych sprawdzonych pizzerii, możemy również zrobić pizzę samodzielnie, dobierajmy składniki tak, aby dostarczały nam potrzebnych wartości a wybierając pizzę w sklepie, nie bierzmy tych mrożonych.