Od pewnego czasu wiele osób doceniło właściwości czerwonej herbaty. W związku z tym stała się ona powszechna w niemalże każdym domu i serwowana po posiłku zamiast klasycznej, czarnej. Głównym powodem takiej zmiany jest ostatnio rozpowszechniona moda na odchudzanie.
Czerwona herbata zawiera wiele właściwości przyspieszających nasz metabolizm, powodując tym samym spalanie tłuszczów. Bardzo ważny jest rytuał parzenia, aby herbata wykazywała swoje dobroczynne działanie musi być odpowiednio przygotowana. W tym celu należy parzyć ją pod przykryciem przez około 3-7 minut.
Działanie czerwonej herbaty to między innymi:
- Pobudzenie wydzielania soków trawiennych,
- Stymuluje prace jelit,
- Przyspiesza spalanie tłuszczów,
- Reguluje masę ciała,
- Obniża poziom cholesterolu,
- Pomaga chronić zęby przed próchnicą.
Wszystkie wyżej wymienione są skutkiem zawartych w niej składników odżywczych, tj.: mikro – i makroelementy, olejki eteryczne oraz białka.
Grafika: Marek M (Praca własna)