Październik, 2015 - Recenzje Produktów

Październik, 2015

vhs1

Tagi: , , ,

SposóB Na Utrwalenie VHS

Dodane 30 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Kiedyś kasety VHS były niezwykle popularne i miało to miejsce przez bardzo długi czas, więc rzeczywiście należy wziąć to pod uwagę. Dzisiaj zostaliśmy z takimi kasetami i nie wiemy, co z nimi zrobić, gdyż nie jesteśmy w stanie ich odtworzyć. Często jednak znajdowały się na nich nasze wspaniałe pamiątki. Najczęściej nagrywaliśmy przecież komunie, studniówki, czy śluby. Są to zatem bardzo cenne wspomnienia, jakie mimo wszystko warto ocalić od zapomnienia i zapewnić sobie nadal dostęp do tych nagrań. Na szczęście obecnie jest to jak najbardziej możliwe, więc warto mieć to na uwadze.

Ocal rodzinne pamiątki

Przede wszystkim dzisiaj mamy takie usługi do wykorzystania jak przegrywanie kaset VHS na DVD, dzięki czemu jesteśmy w stanie zapewnić sobie bardzo komfortowe warunki pod każdym względem. Oczywiście można to także przeprowadzić na własną rękę, ale jednak wtedy można dużo stracić, jeśli chodzi o jakość. Należy zatem koniecznie mieć to wszystko na uwadze, a będziemy w stanie zapewnić sobie najlepsze efekty pod każdym względem. Trzeba zatem koniecznie zdecydować się na profesjonalne usługi w tym zakresie. Wtedy uzyskamy film wysokiej jakości, który z przyjemnością będzie się oglądało w nowej wersji. Takie odzyskanie wspomnień jest niezwykle cenne, więc na pewno warto wziąć to wszystko pod uwagę, a będziemy mogli zapewnić sobie znakomite efekty pod każdym względem.

vhs1

Typowa kaseta VHS

Jeśli chcemy ocalić swoje rodzinne pamiątki, to nie można z tym zwlekać. Im dłużej kasety leżą nieużywane, tym bardziej kogą być zniszczone, a odzyskanie filmów może się okazać trudniejsze. Trzeba zatem koniecznie szybko zdecydować się na taki krok, a wtedy uzyskamy najlepsze efekty i będziemy mogli zapewnić sobie znakomite filmy, do jakich na pewno będziemy jeszcze wiele razy wracać – mówi w rozmowie specjalista z firmy nagrywanie.net.pl. Dzisiaj technologia szybko się zmienia, więc rzeczywiście jesteśmy w stanie zapewnić sobie takie rozwiązania, jakie będą dla nas najbardziej komfortowe. Trzeba więc koniecznie odgrzebać stare pamiątki i sprawić, że nadal będą przywodzić na myśl nasze najpiękniejsze wspomnienia.

Możliwość komentowania SposóB Na Utrwalenie VHS została wyłączona

Tagi: , , ,

Kosmetyki z Włoch

Dodane 28 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Kosmetyki z Włoch zaczynają powoli zaskarbiać sobie zaufanie wielu klientów z Polski. Nie ma w tym nic dziwnego bo oprócz oryginalnych nut zapachowych kosztują zazwyczaj mniej niż bardziej zachodnie odpowiedniki. Dla każdego kto kiedyś był we Włoszech nie ma zatem nic dziwnego, że tego rodzaju firmy przebijają się powoli na inne rynki i lądują w kosmetyczkach wielu Europejczyków, w tym Polaków. Co jednak jest ważne przy wyborze takie go produktu? Na pewno nie jest to tylko cena.

Warto czytać opinie o kosmetykach zawarte często na portalach albo na sklepach internetowych. Przykładem może być sklep Saluti, który jako jeden z nielicznych sprowadza kosmetyki ze słonecznej Italii. Zasadniczo większość z nich nie odstępują pod względem jakości od bardziej znanych firm. Jeśli dodamy, że wybór takich kosmetyków jest naprawdę okazały to nasze zakupy mogą być szczególnie udane.

Możliwość komentowania Kosmetyki z Włoch została wyłączona

Laptopy

Tagi: , , , ,

Gamingowe Laptopy. Jakie Marki Wybrać?

Dodane 28 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Granie na laptopie? To możliwe

Laptopy gamingowe należą do specyficznego segmentu sprzętu mobilnego, który staje się coraz bardziej popularny wśród graczy. Podczas kupna takiego laptopa zwraca się największą uwagę na możliwie jak największą wydajność komponentów sprzętowych takich jak: procesor, karta graficzna, ilość pamięci RAM. Oprócz wydajności istotnym elementem jest również sprawność układu chłodzenia, który będzie musiał sobie poradzić z odprowadzaniem dużej ilości ciepła podczas obciążenia zarówno procesora jak i karty graficznej. Poniżej przedstawimy opis poszczególnych elementów na które warto zwrócić uwagę, kupując sprzęt do gier.

Laptop

Laptop, który sprosta każdej nowej produkcji na rynku

Wybierając laptopa do gier w pierwszej kolejności powinniśmy zwracać uwagę na kartę graficzną. Bez wydajnego układu graficznego można zapomnieć o płynnej rozrywce. Z racji tego, że wiele obecnych gier w dalszym ciągu ma problemy z wielowątkowością warto wybrać mocniejszą kartę kosztem procesora. Wybierając kartę graficzną należy wziąć pod uwagę tytuły w jakie mamy zamiar grać oraz natywną rozdzielczość naszego ekranu. Kartami z niższego segmentu, które pozwolą na płynną grę w obecne tytuły na średnich ustawieniach grafiki w rozdzielczości 1366×768 są odpowiednio: HD8750m/GT740m/R7 265m, GF840m, HD8850m/GT750m, GT755m, GTX760m. Aby zapewnić komfortową rozrywkę w rozdzielczości HD+ oraz FullHD musimy zaopatrzyć się w karty: GTX850m/GTX860m. Bezkompromisową wydajność zaoferują nam highendowe karty mobilne takie jak R9 290X, GTX870m, GTX880 oraz ich odpowiedniki w wersji SLI. Przykłady gier wymagających wydajnej karty graficznej: seria Crysis, Watch Dogs, Witcher 2, Arma III, seria Batman, Wolfensten The New Order, seria Metro

Mocny procesor musi być!

W przypadku gier, procesor odpowiada za fizykę, oskryptowanie, położenie obiektów czy sztuczną inteligencję. Głównym zadaniem procesora w czasie gry jest dostarczenie informacji potrzebnych do obliczeń dla karty graficznej. Istotne jest aby procesor zapewniał odpowiednią wydajność i nie doprowadzał do blokowania karty graficznej. Procesor w głównej mierze odpowiada za ilość minimalnych klatek na sekundę oraz za utrzymanie stabilnej płynnej rozgrywki. Obydwa te komponenty powinny ze sobą ściśle współpracować co jest podstawą wydajnego sprzętu do gier. Wybierając laptopa do gier nie należy skupiać się wyłącznie na mocnym procesorze, należy patrzeć na platformę jako na całość. Najlepszym wyborem do gier, są procesory od Intela. Jeżeli interesują nas tytuły w których procesor ma drugorzędne znaczenie, do gier wystarczy nam procesor i3 lub i5 (Haswell). Jeżeli interesują nas bardziej wymagające gry, takie, które potrafią mocno obciążyć procesor, powinniśmy zaopatrzyć się w czterordzeniowy procesor i7. Warto również dodać parę słów o procesorach w wersji ULV. Są to procesory o niższym napięciu co przekłada się na niższe temperatury oraz dłuższe czasy pracu na baterii kosztem niższej wydajności. Procesory w wersji ULV są mniej wydajne od swoich odpowiedników w wersji standardowej. Ze względu na ten fakt nie są one polecane do gier za wyjątkiem i7 wersji ULV.

Do gier nie są również polecane procesory firmy AMD dlatego, że oferują one bardzo niską wydajność w grach. Wybór procesora powinien być w głównej mierze uzależniony od konkretnych tytułów gier. Przykłady gier wymagających szczególnie wydajnego procesora: GTA IV, Crysis 3, seria ARMA, Battlefield 3/4, Starcraft 2, seria Total War, Watch Dogs, Civilization 5, seria Anno, seria Supreme Commander, seria Assasin’s Creed, seria Batman, Alan Wake, Far Cry 3, Wiedźmin 2, World of Tanks, Planetside 2. Decydując się na zakup laptopa do gier należy zaopatrzyć się w minimum 4 GB pamięci RAM. W niektórych grach taka wartość jest jednak nie wystarczającą stąd optymalnie warto zainwestować w 8 GB aby zapewnić sobie płynną rozrywkę bez denerwujących przycięć.

Laptopy
Co robimy z chłodzeniem laptopa?

W notebookach dedykowanych do gier bardzo istotne jest sprawne chłodzenie, które pod obciążeniem utrzyma temperatury podzespołów na akceptowalnym poziomie. Wydajne podzespoły wytwarzają spore ilości ciepła, więc aby zapobiec throttlingowi (obniżaniu taktowania procesora lub karty graficznej) należy upewnić się, że system chłodzenia jest w stanie sobie z nimi poradzić. Rozbudowane układy chłodzenia przekładają się na większą wagę oraz rozmiary laptopa, które w najwydajniejszych konfiguracjach potrafią ważyć ponad 5kg. W ekstremalnych przypadkach na ratunek może nam przyjść podkładka chłodząca, która w najlepszym przypadku obniży temperatury podzespołów o około 10oC. Warto również zwrócić uwagę na funkcjonalność, która bardzo często jest pomijana przez użytkowników a należy do bardzo przydatnych w przypadku laptopów do gier. Niektóre z laptopów oferują możliwość czyszczenia chłodzenia co daje nam możliwość utrzymania zadowalających temperatur przez cały czas użytkowania sprzętu oraz wydłużenie jego żywotności. Ze względu na ten fakt, jest to funkcjonalność na którą zdecydowanie warto zwrócić uwagę podczas zakupu sprzętu do gier.

Rozdzielczość ekranu laptopa

Na płynność gier w dużej mierze wpływa matryca a dokładniej natywna rozdzielczość. Im wyższa rozdzielczość tym uzyskamy lepszej jakości obraz (bardziej soczyste kolory, szersze kąty widzenia, lepszą ostrość, jasność) ale kosztem mniejszej płynności. Aby zapewnić lepsze wrażenia, płynące z rozgrywki warto zwrócić uwagę na jakość oraz technologie wykonania matrycy. Istotne w tym przypadku będzie pokrycie palety kolorów oraz sama matryca. Najlepsze kolory oraz kąty widzenia zapewniają co raz częściej spotykane w laptopach matryce IPS (oraz bazujące na nich jak PLS od Samsunga). W miarę możliwości, powinno się unikać matryc TN, które zazwyczaj oferują bardzo mierne parametery wyświetlania obrazu. Do grania w wysokich rozdzielczościach należy zaopatrzyć się w wydajną konfigurację.  W przypadku laptopów do gier do 3000 zł, zalecamy zaoptrzenie się w sprzęt posiadający matrycę z rozdzielczością nie większą niż 1366×768 pikseli. Co zapewni odpowiednią płynność przy zachowaniu przyzwoicie wyglądacej grafiki w grach. Poniżej kwoty 4 tysięcy, nie warto również rozważać kupna laptopów z matrycami 17 calowymi, ponieważ są one nieopłacalne do takich zastosowań jak gry.

Kupując laptopa do gier powinniśmy wziąć pod uwagę wszystkie elementy zachowując kompromis między wydajnością (procesor, karta graficzna) oraz jakością (obudowa, system chłodzenia). Należy pamiętać, że laptop jest konfiguracją zamkniętą a to znaczy, że nie ma możliwości dowolnej zmiany jego podzespołów na wydajniejsze. W związku z czym warto spędzić trochę czasu na wybraniu odpowiednich komponentów oraz modelu, tak, żeby wybrany sprzęt starczył nam na długo a pieniądze zostały wydane możliwie najlepiej. Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Joker. Zajrzyj na ich stronę aby poznać laptopy dostępne w sprzedaży.

Możliwość komentowania Gamingowe Laptopy. Jakie Marki Wybrać? została wyłączona

Wózek inwalidzki

Tagi: , , ,

Wózki Inwalidzkie – Przegląd Sprzętu Medycznego

Dodane 22 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Sprzęt jeżdżący dla niepełnosprawnych i rehabilitowanych

Współcześnie osoby niepełnosprawne mogą liczyć na coraz więcej udogodnień, które oferowane są przez liczne instytucje społeczne, jednak nie da się ukryć, że ich los nadal nie jest idealny, bowiem trudno wyeliminować większość problemów stojących na drodze do pełnej swobody w wykonywaniu ruchów. Czytaj Więcej

Możliwość komentowania Wózki Inwalidzkie – Przegląd Sprzętu Medycznego została wyłączona

kuchnie na wymiar

Tagi: , ,

Dlatego Wybrać Meble Na Wymiar?

Dodane 19 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

kuchnie na wymiarW przypadku mebli na wymiar zyskujemy pewność, że wnętrze w którym je wykonany zostało w pełni wykorzystane w sposób jak najefektywniejszy.  Najpopularniejsza jest usługa wykonania kuchennych mebli na wymiar, dlatego że w tym pomieszczeniu szczególnie ważne jest zagospodarowanie dostępnej przestrzeni. W przypadku gdy mamy do dyspozycji wnętrze o nieregularnych ścianach czy niewielkiej wielkości, bardzo istotne jest by skorzystać z całej dostępnej przestrzeni by zapewnić sobie wyjątkowo dobrze funkcjonujące wnętrze. Dzięki usłudze wykonania kuchni na wymiar, mamy pewność wnętrze zostanie dopasowane do naszych potrzeb także pod względem estetycznym – jeżeli kolekcjonujemy filiżanki, zależy nam na otwartej półce lub przeszklonej szafce, która pozwoli nam na ich ekspozycję.

Możemy skorzystać z usług wielu różnych firm, np. z kuchni DekaDekor które są znaną firmą na rynku szczecińskim i zapewniają dobrze wykonane usługi i eleganckie meble.

Meble podkreślające osobowość

Meble robione na wymiar w doskonały sposób mogą podkreślić naszą osobowość i mieć indywidualny charakter, np. poprzez użycie różnokolorowych frontów szafek, dowolnej ilości szuflad czy ciekawych rozwiązań z postaci wysuwanych blatów lub pustych przestrzeni bez szafek, które mogą pełnić funkcje stołu. Jeżeli korzystamy z takiej usługi kuchni na wymiar zyskujemy pewność, że nasze wnętrze będzie się wyróżniało wśród innych, że będzie odpowiadało naszym indywidualnym potrzebom i  będzie cieszyło nasze oko przez długi czas.

Możliwość komentowania Dlatego Wybrać Meble Na Wymiar? została wyłączona

Meble - historia mebli

Tagi: , ,

Meble – Jakie Jest Ich Pochodzenie?

Dodane 16 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Taboret

Taboret (fr. tabouret),  taburet (przestarz.), stolec (staropol. ), 1 . odmiana stoika, maty mebel do siedzenia, przeważnie prostokątny, kwadratowy lub okrągły, bez oparcia i poręczy, czasami z niskim, dekor. oparciem z jednej, dwóch lub trzech stron, z siedzeniem twardym lub tapicerowanym, wsparty przeważnie na czterech nogach — czasami z wiązaniem u dołu , u góry najczęściej połączonych oskrzynieniem ; rozwinęły się także na podporach
deskowych (np. w kształcie schodków) , walcowate, w kształcie klepsydry, składane itp. Jeden z najstarszych i najwszechstronniejszych mebli; znany w starożytności — siedzisko z marmuru, używane w termach; w XVII —XIX w. stał się także meblem pałacowym i pełnił ważną rolę w etykiecie dworskiej; wchodził w skład kompletów; wyparty częściowo przez krzesło ,które z niego powstało; nadal popularny i użytkowany, szczególnie na wsi; nazwa t. używana bywa często zamiennie z nazwą stołek; powstało wiele odmian, mała szafka z szufladami i przegródką (otwartą półką) ,służąca malarzom jako podręczny mebel na narzę­dzia i paletę.

Stół

Stół, stolica (staropol.), mebel o konstrukcji szkieletowej lub skrzyniowej, składają­cy się z ptyty wierzchniej (blatu) i podstawy, o róż­norodnej konstrukcji i rozwiązaniach plastycznych, wykonywany z różnych materiałów (drewno, kamień, metal, szkło, tworzywa sztuczne), o szerokim zastosowaniu (m.in. do pracy), wykształcony w wielu ty
pach i odmianach; do pierwszych form przedstolarskich zalicza się m.in. ścięte pniaki drewna oraz kłody położone na palach wbitych w ziemię, a także różnego rodzaju maty, bloki kamienne itp. ; jedną z następnych konstrukcji było połączenie kilku elementów drewna ramą, związanie ich z palami i oderwanie od ziemi; do wczesnych rozwiniętych konstrukcji stolarskich należy s. z płytą umieszczoną na dwóch parach skrzyżowanych nóg (krzyżak), a także stoły z płytą wspartą na jednej podporze.

Meble - historia mebli

W starożytności s. byty sprzętami drugorzędnymi, przeważnie o niewielkich wymiarach, o różnych kształtach ptyty, wsparte na jednej lub kilku podporach; w staroż. Egipcie byty przeważnie prostokątne na trzech nogach (dwie na narożach jednego krótszego boku i jedna przeciwległa pośrodku drugiego boku); każdy jadł przy własnym stole; w kręgu cywilizacji gr.-rzym. używano najczęściej s. małych na trzech nogach, często w kształcie nóg zwierzęcych; były to stoliki pomocnicze, używane w czasie uczt i przyjęć, przystawiane do tóżka, na których spożywano posiłki w pozycji półleżącej, a pisano na kolanach; poza matymi s. rozpowszechnione byty stoły wielkie, ciężkie, gł. okrągłe, z kamienia, bogato rzeźbione i inkrustowane; służyły jako dekoracja i podstawy dla różnych przedmiotów; s. te były póź­niej inspiracją dla wielu typów mebli w XVIII i na pocz. XIX w. W cywilizacji arabskiej także używano tylko małych stolików, przy których siadano „po turecku”, a gł. sprzętem, na którym jadano były tace. Większe znaczenie miały s. w kulturach Dalekiego Wschodu, a zwł. w Chinach. Rozpowszechnienie i wysoką rangę otrzymaty s. średniow., zwł. w Europie, wykonywane gł. z drewna (dąb, sosna, orzech) o różnych kształtach i podporach ; byty to s. z luźną płytą kładzioną na podnóżu ; w renesansie do najbardziej okazałych s. należały; począ­tkowo w renesansie przodowały Włochy, gdzie wykształciły się różne miejscowe odmiany, np. stoły florenckie — były najczęściej sześcio- lub ośmioboczne, wsparte na pojedynczym trzonie, osadzonym u dotu w ciężkiej podstawie; stoły liguryjskie — z charakterystycznie rozbudowanym podnóżem w XVI i XVII w. s. stały się integralną częścią wnę­trza i nieco później — gł. meblem kompletów; po wstały nowe typy; s. w tym czasie przykrywano ciężkimi tkaninami, obrusami, serwetami, kapami; w XVIII w. nastąpił największy rozwój różnych form konstrukcyjnych i zróżnicowanie funkcjonalne s.; powstały m.in. s. do spożywania posiłków; s. do różnego rodzaju modnych w XVIII w. zajęć ręcznych; s. do wielu okazjonalnych przyjęć i czynności; stoły dekoracyjne i reprezentacyjne; powstało też wiele s. o oryginalnej konstrukcji, formie plastycznej i zmiennej funkcji; na pocz. XIX w. najmodniejszym był stół okrągły, produkowany w różnych odmianach; od pot. XIX w. wykonywan y z nowych materiałów (żeliwo, papier mache, sklejka, materiały syntetyczne oraz z giętego drewna); w XX w. powrócono do prostoty kształ­tu i formy oraz przede wszystkim dostosowaniu ich do funkcji, doszty także nowe materiały — rury stalowe, szkło, tworzywa sztuczne; s. występuje takżeczęsto w znaczeniu symbolicznym, pełni rolę o ł t a r z a , jest symbolem wspólnegoposiłku; nazwa pol. s. pochodzi prawdopodobnie od „ściółki”, czyli wyściółki z liści czy trawy, na którejjedzono. Meble, takie jak stoły znajdziecie w doskonałych projektach na stronie producenta mebli z polski. Zobaczcie jak piękne meble obecnie się wykonuje.

Tekst pochodzi z książki Słownik Terminologiczny Mebli – (I. Grzeluk)

Możliwość komentowania Meble – Jakie Jest Ich Pochodzenie? została wyłączona

malarnia

Tagi: , ,

Malarnia dla potrzeb przemysłu

Dodane 07 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Pomaluj na dowolny kolor

Na naszym świecie właściwie nieprzerwanie pojawiają się nowoczesne rozwiązania, rewolucjonizujące prawdopodobnie wszystkie możliwe sektory gospodarki, a także sfery naszego życia. Pojawienie się technologii komputerowej, a w szczególności Internetu na stałe zmieniło kształt naszego życia. Wszelkiego rodzaju procesy zachodzące w przedsiębiorstwie lub każdej innej organizacji, są teraz banalnie proste. Można je wykonywać nieporównywalnie szybciej, dzięki zastosowaniu szybkich, wydajnych komputerów oraz Internetu pozwalającego na błyskawiczne komunikowanie się z innymi ludźmi. Możliwe jest również wysyłanie dowolnego rodzaju informacji. To wszystko sprawia, że w dzisiejszych czasach musimy nieustannie zaznajamiać się z innowacyjnymi rozwiązaniami, ponieważ może to nie tylko pomóc nam w zaoszczędzeniu czasu, osiągnięciu lepszych efektów, ale także zaoszczędzeniu sporej ilości środków pieniężnych. Szczególnie szybko rozwijającą się dziedziną jest branża remontowa oraz budowlana. W czasach teraźniejszych mnóstwo osób, również inwestorów decyduje się na włożenie swoich pieniędzy w wyremontowanie bądź postawienie nowego obiektu budowlanego. Nawet przeciętni ludzie coraz częściej postanawiają np. gruntownie wyremontować swój dom jednorodzinny. Tyczy się to również pojazdów samochodowych, których blachy coraz częściej poddaje się lakierowaniu, co w zasadniczy sposób zmienia ich wygląd.

malarniaWarto zwrócić uwagę na tzw. malowanie proszkowe, które przynosi znacznie lepsze efekty, aniżeli tradycyjne, „na mokro”. Jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie pomyślałby, że technika malowania może być zupełnie inna. Malarnia proszkowa znajduje się w zdecydowanej większości ośrodków miejskich, więc nie powinniśmy mieć najmniejszych problemów ze znalezieniem takiego punktu w momencie, gdy chcemy odświeżyć swój samochód, bądź zupełnie dowolny element czy urządzenie.

Zalety lakierowania proszkowego

Na wstępie, konieczne jest zauważenie, że tego rodzaju technikę stosuje się tylko i wyłącznie w przypadku powierzchni metalowych. Specjalistyczne badania oraz obserwacje zwykłych ludzi jednoznacznie wskazują na to, że nakładanie farby tego rodzaju metodą daje znacznie trwalsze efekty. Tworzy się wówczas powłoka, która jest znacznie odporniejsza na czynniki atmosferyczne, niż mogłoby się to wydawać. Wystarczy wprowadzić w wyszukiwarkę internetową hasło „malarnia proszkowa”, aby przekonać się o tym, że w każdej okolicy znajduje się tego rodzaju miejsce.

Możliwość komentowania Malarnia dla potrzeb przemysłu została wyłączona

FV 14000 E

Tagi: , , , , ,

Testujemy Agregat FV 14000 E

Dodane 05 października 2015 przez Redaktor

Facebooktwitterlinkedin

Agregaty prądotwórcze są coraz popularniejsze w polskich domach. Ich podstawową funkcją jest dostarczenie nam zasilania w sytuacjach, kiedy nie posiadamy w danym momencie dostępu do sieci. Do listy sytuacji należy zaliczyć z pewnością ogólny problem z siecią na przykład podczas awarii, wyjazd do miejsca gdzie urządzany jest kamping, pole budowy czy prace leśne. Wszędzie tam, gdzie nie możemy wpiąć wtyczki urządzenia do kontaktu, potrzebny może a często nawet musi być agregat lub inna nazwa – generator prądotwórczy. Praca agregatu jest raczej prosta i opiera się na przetworzeniu paliwa (benzyna bądź ropa) na energię elektryczną, która może być dostarczona kilku urządzeniom jednocześnie dzięki zastosowaniu różnych wyjść. My do naszego testu wzięliśmy agregat marki Fogo o oznaczeniu FV 14000 E.

FV 14000 E

Jakimi parametrami cechuje się agregat?

Przede wszystkim warto zauważyć bardzo wysoką moc agregatu – przy maksymalnych obrotach silnika (około 3 tys w czasie 60 sekund) silnik jest w stanie wygenerować zasilanie rzędu 13000 Watt (13 kW). Jest to bardzo duża moc, która może umożliwić pracę nawet 10 wiertarkom jednocześnie lub kilkuset komputerom w tym czasie. Tego rodzaju sprzęt swoje zastosowanie znajduje jednak w ciężkiej pracy i do takiej właśnie został zbudowany. Sprzęt jest duży, masywny i ciężki – bez zalanego baku waży aż 150 kilogramów, ciężko zatem samodzielnie go transportować – należy wykonywać to w kilka osób. Agregat wyposażony jest w mocną, trwałą ramą, a sam silnik przymocowany jest to specjalnych poduszek amortyzujących, które sprawiają, że podczas pracy urządzenie nie jest narażone na przypadkowe uszkodzenia. Sprzęt jest dość głośny – 100 decybeli – dlatego zaleca się umieszczenie go w miejscu, w którym nie będzie stanowił problemu dla otoczenia. Agregat FV 14000 E zasilany jest benzyną 95 – tylko i wyłącznie. Pojemność zbiornika paliwa wynosi 16 litrów, natomiast spalanie to 5 litrów – łatwo zatem obliczyć, że maszyna powinna sprostać wszystkim zadaniom przez 3 godziny z minutami. W ciągu jednej godziny koszt użycia będzie natomiast bliski 25 złotym. Generator posiada wyjście 3 fazowe 32 A, 1 wyjście jednofazowe 32 A oraz dwa wyjścia jednofazowe 16 A.

Należy pamiętać, że tak jak każde inne urządzenia pracujące z benzyną lub ropą, tak i ten agregat wyposażony jest w miskę olejową, która co jakiś czas potrzebuje uzupełniania, warto samodzielnie sprawdzać stan zużycia oleju, natomiast istnieje zaimplementowana możliwość automatycznego wyłącznie agregatu w przypadku braku oleju. Podobnie wygląda sytuacja, gdy temperatura pracy silnika będzie zbyt wysoka – na przykład podczas intensywnego wykorzystywania urządzenia w upały. Co więcej, agregat dokona samodzielnej decyzji o wyłącznie z chwilą, gdy do jego silnika podpięte będą urządzenia potrzebujące więcej niż 13 kW. Agregat od Fogo zaopatrzony jest także w zestaw transportowy oraz zestaw eksploatacyjny. Sprzętu do testów dostarczyła nam firma http://www.agregaty.com.pl – miejsce, w którym możecie kupić agregaty stacjonarne, przenośne oraz do traktorów.

Możliwość komentowania Testujemy Agregat FV 14000 E została wyłączona

Advertise Here

Advertise Here

O Nas:

Recenzjeproduktow.pl to nowoczesny portal, który prezentuje wszystkie produkty jaki można kupić w Polskich sklepach. Kupujemy, testujemy a następnie publikujemy recenzję wraz z opiniami testującego oraz wyszczególnieniem wad oraz zalet. Zasada jest prosta - dosyć bubli oraz naciągania klientów na niepotrzebne produkty. U nas otrzymasz informacje o produkcie bez lokowania produktu i nieuczciwych praktyka marketingowych. Jesteśmy po to aby każdy mógł wydać swoje pieniądze w jak najrozsądniejszy sposób.



Dla prawników:


Najlepsze polskie drewno

Polecamy

Cena sadzonek truskawek